Създателят на Кудо

Сенсей Такаши Азума

Takashi Azuma photo

Създателят на бойния спорт е сенсей Такаши Азума, носи почетното званието шиханджукушо и има 8 дан по КУДО.

Азума е роден в град Кесенума префектура Миаги на 22 Май 1949г. в Япония. След завършване на училище служил в Японските специални части и започва да се занимава с Киокушин кай кан. Има висше философско образоване от университета "Васеда". 1972 година открива в Университета "Васеда" секция по Киокушинкай. Самият Азума е един от добрите киокушин състезатели и в челните места на първите две световни първенства по киокушинкай, втори на шести общо Японски турнир и шампион на девети общо японски турнир. Азума е 3 дан Джудо, 8 дан Киокушинкай и 8 дан Кудо. Азума е единственият човек в света, който чупи 12 ледени блока, по 15 сантиметра, с ръка. Това е и световен рекорд в Гинес. Азума пътува, състезава се и трупа опит. Внимателно изучил правилниците на многото стилове за единоборство с идеята за създаване на един реален и безопасен съвременен боен спорт. Така през 1981 година той създава Дайдо Джуку. Самият Азума като истински японец не изкарва стилът от Япония 12 години и едва 1994 година започва да го разпространява и развива. Стилът е комплексен и комбинира всички приоми за постигане на победа. В Дайдо Джуку са разрешени всички видове удари с ръце в главата, както и лакти и удари с глава, всички ритници и всички хвърляния, душения и ключове, захвати, както и бой на земята. Стилът е максимално изчистен от неупотребими техники и доближен до реалният бой. Същността му се заключава в максималната ефективност, комбинирана с възможност за интерпретация.

Ku sign

Девизът е "Спорт на успелите". Символ на Кудо е иероглифа "Ку", който означава "свободен".

Дайдо Джуку е една от силните структури в света с над 50 бранша по цял свят и хиляди трениращи. Разпространен в Европа, Америка, Азия и Австралия, като само в Русия има над 70 000 трениращи. При провеждане на състезанията се използват специални шлемове, които предпазват от директни травми, но не и от нокаут. Състезанията се играят със задължителни шлем, бандаж и ръкавици или бинтове и протектори за краката и гърдите. Няма категория, а така нареченият физически индекс, който представлява сбор от височина и килограми. Стилът е известен с предизвикателствата срещу тай и Бирма боксьори, както и с организиране на състезания по свободен правилник. Кудо развива своята самостоятелност до степен да стане вторият по известен стил в Япония и смятан за най реален боен спорт в света.

Азума се колебае във въвеждането на новата система и начина по който се понасят ударите в главата. От двете възможности - боксови ръкавици и незащитена глава и шлем на главата и голи ръце одобрява вторият вариант, поради по малкото травми и поради запазването на ударите в тялото и възможността за хватове, душене и хвърляния. До този момент единствено Муай тай и Бирма както и малки китайски структури, играят с ръце и лакти в главата и хвърляния на състезания.

Така през 1981 година Такаши Азума разкрива цялостният правилник за завършен боен спорт със състезателните правила в насока, бой с ръце в главата, хвърляния, душене и ключове.

Края на 1981 година Азума създава нов боен стил който нарича Дайдо Джуку или Кудо - Изкуството на Великият път или Отворено Съзнание.

Кудо става единствения боен спорт в света, в който по време на състезание е разрешено всичко - удари с ръце в главата – с юмрук, с длан, с предмишница и с лакът, удари с глава, ритници навсякъде, без ставите и гръбнака, слабините, ключове, душения и хвърляне, като всички техники са видоизменени и доразвити заради спецификата на боя в следствие на свободните правила.

Азума не изнася стилът от Япония и така до 1994 година, когато Джукучо Азума започва да разпространява Кудо.

През 2001г в Токио се провежда първото световно първенство по Кудо. През 2005 пак в Токио се проведе и второто. На 14-15 Ноември 2009 в Токио, се проведе третото световно първенство на което за първи път участие взе и Република България.

Сенсей Азума пътува непрекъснато по света и пропагандира спорта. В над 50 страни са създадени браншови организации. На 25, 26 и 27 юни 2005г. той посети и България и проведе първия семинар по Кудо, с което бе учредено българското отделение към международната федерация.

Кудо се превежда като "Свободен път ". Разширеният превод означава "Няма врати, които да извеждат на великият Път. Всеки трябва да ги построи в своето сърце и да върви към усъвършенстване”. Кудо е специализиран боен спорт. По своята същност той е един от най-реалистичните и практични бойни спортове, който някога е създаван. Схватките са много близки до реалния бой и с това привлича много от практикуващите го.

Kudo Oath Link Image